Skolen

12. august 1956 var en drabelig omvæltning i lille Niels’ liv. Stort set uforberedt, med en helt forkert skoletaske, nyspidsede blyanter og vandkæmmet hår blev jeg et år for tidligt kastet fra den isolerede tilværelse på Lerbjerggård ind i 1. klasse på Humlebæk Skole, hvor min morfar sørgede for at placere mig på første række ved siden af en pige! Den ene af de to nydelige lyshårede tvillinger på billedet.

1.b

Jeg var fortabt, men heldigvis varede partnerskabet med Jennifer ikke lang tid. Hun foretrak selvfølgelig sin tvillingesøster.

Skolemoden har jeg næppe været og de første mange år kæmpede jeg en hård kamp for at hænge på. Da jeg startede på Bistrupskolen i 1959 gik det helt galt: De brugte en anden algoritme for division end ude på landet. Og så var de begyndt med den moderne formskrift i stedet for skråskrift, som blev terpet i Humlebæk.

Der var ikke megen hjælp at hente hjemme. Min far arbejdede altid og skolearbejde var ikke min mors stærke side. Lejlighedsvis gjorde min morfar en ihærdig indsats, som dog kun gjorde det hele endnu værre. Han forsøgte at indføre endnu en divisionsalgoritme fra begyndelsen af 1900-tallet og fattede ikke dette nymodens pjank med formskrift.

Mellemskolen var afskaffet og man havde indført en deling, vist nok fra 6. klasse, i en boglig linje og en almen. På det tidspunkt må der trods alt være sket et eller andet, for jeg havnede i den boglige.