Månedsarkiv: september 2015

Kan vi blive klogere?

Det var så kedeligt, det der sket med den internationale finanskrise for snart ti år siden.
Jeg selv og mine børn så en lysende fremtid i møde, hvor der ville være stor brug for os på en blomstrende arbejdsmarked. Jeg selv er godt nok en del af efterkrigstidens store årgange, fra den gang mine forældre satte fire børn i verden. Under indtryk af verdens tilstand hen mod det andet årtusindes afslutning, var vi lidt mere forsigtige, og vi var sikre på at vores to børn ville være stærkt efterspurgte, når de først havde afsluttet en uddannelse.
USA og Danmark er del af den samme vestlige verden, og man kunne nok forestille sig, at det kunne gå lige så galt her, som vi så med den amerikanske økonomi. Se bare på Grækenland, Italien og Spanien, som vi også regner til vores familie. Det gik også værre end nødvendigt med en Venstre-Konservativ regering, der netop for ti år siden fyrede helt unødigt op under kedlerne. Vores egen ydmyge bolig var fx pludselig seks gange mere værd iflg. den offentlige vurdering end 15 år tidligere.
Den store forskel på Danmark og USA og som mange amerikanere ville anse for renlivet socialisme, betår i mere eller mindre vellykket regulering. Foghs regering kunne have undgået de værste ulykker, hvis den havde anvendt de sædvanlige midler i en periode med overophedet økonomi. Af ideologiske årsager — Venstre tror som liberalt parti på, at den slags løser markedet af sig selv — greb man ikke ind over for ›boligboblen‹ selv om alle seriøse autoriteter selvfølgelig rådede dertil.
Amerikanerne tager selvfølgelig fejl. Deres skolegang er endnu værre end her, så de har intet begreb om hvad socialisme eller kommunisme er. Hverken her eller dér er der noget fælles eje af produktionsmidlerne eller politisk kontrol. Vi har derimod bygget videre på den kapitalistiske markedsøkonomi, som vi har været dygtige til at styre politisk, så vi ikke har haft de fleste af bivirkningerne, som de har i så rigt mål derovre: Udbredt fattigdom, galopperende kriminalitet osv. Undtagen når Venstre eller Konservative ind imellem kommer til magten.
Senest er det gået helt galt med den nye Løkke-regering, der er kommet til magten som følge af alarmerende stor tilslutning til vores mest højreorienterede parti, Dansk Folkeparti, der forsøger at bilde den mest uvidende femtedel af befolkningen ind, at de er en slags moderne arbejderparti. Uden at dele en eneste socialdemokratisk værdi, hævder de at være en slags arvtager og viderefører af velfærdssamfundet. Selv det gamle bondeparti, Venstre, havde tilbage i 2001 held med at fremstille sig selv som garant for velfærdssamfundet. Selv om deres leder få år forinden havde gjort sig til fortaler for »minimalstaten«, det stik modsatte.
Denne uhellige alliance har nu fået et lille bitte flertal, som DF straks i sine fortsatte bestræbelser på at fremstå progressivt, nægter at tage ansvar for. De er helt klare over, at de ved at tage ansvar sammen med bønderne ved næste valg, ville stå tilbage med meget få stemmer. Ved at optræde nærmest som et slags oppositionsparti, regner de med at kunne fortsætte med at samle endnu flere fremmedangste stemmer.
Grundlaget for vores succes i Skandinavien har været principperne om frihed, lighed og solidaritet. Du kan selv kigge efter i DF’s program og se om du kan finde noget andet end gud, konge og fædreland. Overvej derefter hvordan Danmark så ud den gang vores land faktisk byggede på det grundlag for 166 år siden, og find ud af om det virkelig er det, du ønsker.
Selv amerikanerne er ved at blive klogere. Når de i øjeblikket hører Bernie Sanders tale, forstår mange alligevel, at det måske ikke er så godt, hvis hele værdien af deres store produktionskraft går til den rigeste ene procent imens en tredjedel af befolkningen befinder sig  under fattigdomsgrænsen.

 

Facebook – og andre sociale medier

Min oprindelige holdning var, at www og øvrige protokoller på internettet, som fx NNTP, var alt hvad vi behøvede for at kommunikere bredere og tilgængeligt for alle. News / Usenet er stadig teknisk bedre end de mange web-debatter nettet er plastret til med, typisk opdelt for hvert gammeldags papirmedie. Alt rodet sammen i en pærevælling og en uheldig konsekvens af den yderst mangelfulde undervisning i skolen, hvor de fleste lærere ikke har begreb skabt om hvad der er foregået siden computere blev alment tilgængelige midt i 80’erne.

Vi er altså endt med en forvirret generation, der ikke er i stand til at fatte andet end fx Facebook, fordi lærerne ikke har været i stand til at lære dem andet, fordi de ikke selv vidste bedre. Efter forholdsvis flittig brug af Facebook, LinkedIn og lidt Twitter, kan jeg også konstatere, at selv det kniber gevaldigt for de fleste.

Alle skulle jo have en Facebook-konto på et tidspunkt. Nogenlunde samtidigt med at jeg besluttede mig for selv alligevel at hoppe på vognen. Jeg havde set på det i første omgang, lige da det startede, men syntes jeg havde nok i mine egne to websteder, sict.dk til forretningsbrug og sonderskov.net privat, kombineret med det hensynende Usenet og lidt diskussion ved siden af på politiken.dk og information.dk. Politiken havde for øvrigt i starten en udmærket NNTP-baseret debat, som de så forlod til fordel for html på www.

Det siger sig selv at det sjoveste ved et medie er, at der er mange brugere. I de tidlige dage var det tilfældet med Usenet, fordi der ikke var andet (bortset fra nogle spredte BBS’er som ikke var internetbaserede, men diskussionssteder man ringede op til via sit modem – den gang et modem var et modem). Potentialet var stort, for enhver seriøs ISP havde også en News-server. Inden kapitalfondene tog over havde TDC fx den største og mest veldrevne.

Efterhånden som Usenet sandede til, TDC’s NNTP-server lukkede og kun de værste tosser var tilbage, fik Facebook rigtigt mange brugere. Eller rettere: Mennesker med en konto. For langt de fleste bruger overhovedet ikke deres konto. Lidt ligesom jeg selv, den gang jeg havde oprettet den første og ikke syntes jeg havde tid til bare at få et par billeder på.

De fleste har nok gjort den almindelige erfaring, at kun omkring 10 procent af facebook-vennerne bidrager med noget. Ikke engang den mindst krævende handling, et like, kan de 90 procent aftvinges. Vi ved ikke engang om de overhovedet er der. De næstmindst krævende handlinger består i, at brugeren tegner et billede af hvad hun synes om, som jo afspejler den person hun er, gennem likes af kunstnere, film, musik, meningsdannere osv. Valg, der samtidigt styrer den nyhedsstrøm, som genereres på startsiden.

Det er vanskeligt at sige noget om hvordan det forholder sig generelt uden at have studeret et større antal brugerkonti, men der er sandelig også nogle stykker, der går i den anden grøft og hver dag deler tonsvis af ting og sager, som de er stødt på. Gerne lidt trivielt fra de samme kilder dag ud og dag ind. Eller som følger enhver opfordring til at dele noget, som de ser, i stedet for at nøjes med et mere diskret ‘like’, som de måske ikke har opdaget bliver delt med vennerne også. Uden at plastre deres egen tidslinje til med ligegyldigheder.

Uden for de sociale medier snakker vi om sociale kompetencer, der ofte vægtes lige så tungt som faglige kompetencer på arbejdsmarkedet. På Facebook udstilles mangelfulde sociale kompetencer med ubarmhjertig klarhed.

Farvel til CMSimple

Siden jeg gik bort fra håndbroderede html-sider har jeg brugt det meget enkle og pladsbesparende CMSimple, der består af en enkelt side og lidt php-programmering, som næsten ingenting fylder.

Surftown, som jeg bruger, har i flere år tilbudt en one-click-installation af WordPress, som jeg også har brugt på sict.dk, og det er jo nemt. Ligesom WordPress er nemt at bruge.

Sidste her var CMSimple så også begyndt at erodere lidt og vise forkerte danske tegn, så det skulle være. Samtidigt kigger jeg lidt på tidligere indhold, som lige nu er røget ud med badevandet. Planen er i løbet af nogle dage, at lægge relevant materiale tilbage igen.